CROSS-LINX stopt - Cross-Linx

CROSS-LINX stopt

In 2001 ging Cross-linx van start. Het festival werd geïnitieerd door Muziekcentrum Enschede en het voormalige Muziekcentrum Vredenburg in een tijd dat de kloof tussen ‘klassieke’ en ‘niet-klassieke’ muziek nog levensgroot was. Nu, na 17 mooie en bijzondere jaren, en na het recentelijk vertrek van Frank Veenstra als initiatiefnemer van en drijvende kracht achter Cross-linx, hebben we besloten te stoppen.

Cross-linx pionierde. Het bracht bijzondere musici en ensembles samen uit de klassieke en niet-klassieke muziekwereld. Het liet onvermoede verbanden en kruisbestuivingen tussen allerlei soorten muziekgenres horen. Het festival vond weerklank bij musici, ensembles en componisten, en bereikte een steeds groter publiek. Andere muziekpodia sloten zich aan bij Cross-linx, zoals Muziekgebouw Eindhoven, De Oosterpoort in Groningen, De Doelen in Rotterdam, Paradiso en later  Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Cross-linx initieerde spraakmakende (inter-)nationale samenwerkingsprojecten, verleende vele compositieopdrachten en groeide nationaal en internationaal uit tot een begrip in de ‘indie-classical’ muziekwereld.

Het pionierswerk van Cross-linx kreeg navolging. Componisten, musici en ensembles richtten zich steeds vaker op de versmelting van klassieke en niet-klassieke muziek en creëerden nieuwe vormen en genres. Bijzondere initiatieven zagen het licht en het principe ‘cross-linx’ raakt meer en meer verankerd in de reguliere programmering van muziekpodia. Trots en tevreden stellen we vast dat Cross-linx zijn werk heeft gedaan. Daarom dragen we nu graag de fakkel van wat Cross-linx mede teweeg heeft gebracht over aan al die nieuwe en inspirerende initiatieven en programmeurs die ons land inmiddels rijk is.

We bedanken alle mensen en organisaties die Cross-linx in de afgelopen 17 jaar artistiek en organisatorisch hebben bedacht, gerealiseerd en ondersteund.

Namens alle samenwerkingspartners,

Bestuur Stichting Cross-linx

Comments are closed.